24-uurs schadeservice 50 jaar ervaring in de schadebranche Altijd vervangend vervoer 100% gekwalificeerde medewerkers

Minder schadeclaims door rustig weer

Het aantal schadeclaims vanwege een aanrijding is in 2017 met 18 procent gedaald tot 741.000. Als er schade werd gereden, was het ook flink raak. De kosten van de schadegevallen namen echter toe tot een bedrag van 2,6 miljoen euro. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars.

De mogelijke reden van het gedaalde aantal claims, is het rustige weer van vorig jaar en minder parkeerschade. Auto’s zijn steeds vaker uitgerust met slimme technologie zoals parkeersensoren.

Meeste claims uit Zeeland

In elke provincie is het aantal claims in 2017 gedaald. De grootste dalingen werden genoteerd in Flevoland (-14,6 procent) en Noord-Brabant (-14,5 procent). De meeste verkeersclaims kwamen vanuit de provincie Zeeland, namelijk 79,2 per 1.000 huishoudens.

Verzekeraars zien de schadelast op de autoverzekering wel sterk toenemen. Zo is deze op de WA-autoverzekering van 2014 tot en met 2017 met 25 procent gestegen. De stijging wordt vooral veroorzaakt door letselschade, zo stelt het verbond.

Afleiding in het verkeer

“Er vallen nog steeds te veel verkeersslachtoffers. Daarom blijven wij ons onverminderd inzetten om een bijdrage te leveren aan een veilige openbare weg”, aldus Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars.

Hij zegt dat afleiding in het verkeer een belangrijke oorzaak van ongelukken is. “Daarnaast neemt de diversiteit aan voertuigen op de weg sterk toe, terwijl de wegindeling daar onvoldoende op ingericht is. Dat leidt tot gevaarlijke situaties.”

De verzekeraars steunen de maatregelen voor het verbeteren van de verkeersveiligheid die vorige week werden aangekondigd door minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).

Het Verbond van Verzekeraars vindt wel dat er haast gemaakt moet worden en dat er voldoende financiële middelen beschikbaar moeten worden gesteld om de plannen uit te kunnen voeren.

Maak een afspraak